Strihanie stromov
Je to každoročná činnosť zameraná na ovocné stromy s cieľom zabezpečiť maximálnu úrodu ovocia v najlepšej kvalite a najväčšej kvantite. Najčastejšie striháme v jarnom období, alebo v jeseni po zbere úrody. Neodporúčame robiť strih v období mrazov, kedy je strom na rez najcitlivejší. Dôležité je najskôr pochopiť vyváženie kostrovej koruny vo vajcovitom tvare, kde hlavný stredný sťažen je najvyšší, ukončený šikmým rezom a okolo neho kostrové konáre vedené do strany s nižším zakončením. Takto jednoducho sa dá popísať ozdravujúci orez a keď k nemu zabezpečíme presvetlovací rez, ktorý poskytuje dostatok svetla medzi konármi je úspech zaručený. Odstraňujeme suché vetvy a iné križujúce konáre, kde nechávame iba najzdravšie jedince